15 Aralık 2011 Perşembe

İnternetteki gizliliğinizi koruyun

Internet’teki gizliliğiniz, hem verdiğiniz kişisel bilgilerin miktarını hem de bu bilgilere kimin erişimi olduğunu kontrol etme yeteneğinize bağlıdır.

Çevrimiçi gizliliğinizi arttırmaya yardımcı olması için aşağıdaki önerileri uygulayın.

Kişisel bilgilerinizi paylaşmadan önce düşünün

Önce, web sitesinin gizlilik politikasını okuyun

Gizlilik politikalarında web sitesinin sizin hakkınızda hangi verileri topladığı, bunları nasıl kullandığı, paylaştığı ve güvenlik altına aldığı ve bu bilgileri nasıl değiştirebileceğiniz veya silebileceğiniz açıkça belirtilmelidir. (Örneğin, bu sayfanın ve Microsoft.com adresinde yer alan her bir sayfanın altına bakın.) Web sitesinin gizlilik beyanı yok mu? O zaman işinizi başka bir yerde halledin.

İhtiyacınız olandan fazlasını paylaşmayın

  • Genele açık hale getirmek istemediğiniz hiçbir şeyi yayınlamayın.
  • Sizi veya hakkınızdakileri belirten ayrıntıları en aza indirin.
  • Hesap numaralarınızı, kullanıcı adlarınızı ve parolalarınızı gizli tutun.
  • Asıl e-posta adresinizi veya Anlık Mesajlaşma (IM) adınızı sadece tanıdığınız kişilerle veya itibarlı kuruluşlarla paylaşın. Adresinizi veya adınızı Internet dizinlerinde veya iş ilanı verilen sitelerde yayınlamaktan kaçının.
  • Kayıt sırasında ve diğer formlarda sadece girilmesi zorunlu olan bilgileri - genelde bir yıldız işaretiyle (*) işaretlenir - girin.

Profilinizin veya bloğunuzun ne kadar özel olmasını istediğinizi seçin

Internet Explorer veya web sitesi ayarlarını veya seçeneklerini, çevrimiçi profil veya fotoğraflarınızı kimlerin görebileceğini, insanların sizi nasıl arayabileceklerini, yayınladıklarınızla ilgili kimlerin yorumda bulunabileceklerini ve başkalarının istenmeyen erişimlerini nasıl engelleyebileceğinizi yönetecek şekilde değiştirin.

Başkalarının neler yayınladıklarını izleyin

  • En az iki arama motoru kullanarak Internet üzerinde adınızı aratın. Metin ve resimleri arayın. Bir web sitesinde kendinizle ilgili hassas bilgiler bulmanız halinde web sitesinin irtibat bilgilerini bulun ve bu hassas bilgilerin kaldırılması talebinde bulunun.
  • Başkalarının bloglar ve sosyal ağ sitelerinde hakkınızda neler yazdıklarını düzenli olarak inceleyin. Arkadaşlarınızdan izniniz olmaksızın sizin veya ailenizin fotoğraflarını yayınlamamalarını isteyin. Başkalarının web sitelerinde yayınlanmış bilgiler veya fotoğraflar gibi materyallerden rahatsızlık duyarsanız bunların kaldırılmasını isteyin.

Bilgilerinizi koruyun

Bilgisayarınızı koruyun

Bilgisayarınızı korumak için aşağıdaki dört adımı takip ederek çevrimiçi kimlik hırsızlığı riskinizi önemli ölçüde azaltabilirsiniz:

  1. Bir Internet güvenlik duvarı kullanın .
    Not: Windows 7, Windows Vista ve SP2 ve SP3’lü Windows XP’de yerleşik ve otomatik olarak da devreye alınmış bir güvenlik duvarı bulunur.
  2. Microsoft Update ile otomatik güncelleştirmeleri açın adresine gidin.
    Not: Microsoft Update, Microsoft Office programlarınızı da güncelleştirecektir.
  3. Bir virüsten koruma yazılımına abone olun ve yazılımınızı güncel tutun. virüsten koruma ve casus yazılım önleme yazılımı kullanın Windows 7, Windows Vista ve Windows XP için ücretsiz olarak indirilebilir.

Güçlü parolalar oluşturmak

Güçlü parolalar en az 14 karakter uzunluğundadır ve harf (hem küçük hem de büyük harfler), sayı ve sembollerden oluşur. Güçlü parolaları siz kolay hatırlarsınız, başkaları ise zor tahmin eder.

  1. Parolalarınızı arkadaşlarınızla paylaşmayın.
  2. Aynı parolayı her yerde kullanmaktan kaçının. Parolanız çalınırsa, bu parolanın koruduğu bilgilerin tümü riskli hale gelir.


Hassas işleri, evinizdeki bilgisayardan yapın.

Genele açık bir bilgisayarda veya genele açık bir kablosuz ağ üzerindeki herhangi bir cihazda (dizüstü bilgisayar veya cep telefonu gibi) faturaları ödemekten, bankacılık işlemlerini ve alışverişinizi yapmaktan kaçının.

İpucu Internet Explorer, genele açık bir bilgisayarda izlerinizi silmeye ve böylece belirli bir faaliyetle ilgili hiçbir iz bırakmamanıza yardımcı olabilir.

Sahtekarlıktan kendinizi koruyun

Dolandırıcılık işaretlerini tespit edin

Gerçek olamayacak kadar güzel olan tekliflere, düzmece iş ilanlarına, bir piyango kazandığınıza dair bildirilere veya uzaktaki bir yabancıya parasını transfer etmesinde yardımcı olma isteklerine dikkat edin. Benzer diğer işaretler arasında acil mesajlar (“Hesabınız kapatılacak!”) , imla ve gramer hataları da yer alır.

Dolandırıcılık işaretlerini tespit edin

Şunları yapmadan önce düşünün:

  1. Şüpheli bir e-posta veya telefon mesajındaki bir web sitesini ziyaret etmek ya da numarayı aramak - her ikisi de düzmece olabilir. Bunun yerine kendi sık kullanılan adresinizi kullanın.
  2. Video klipleri ve oyunlara yapılan bağlantılara tıklamak veya fotoğrafları, şarkıları veya diğer dosyaları açmak - göndereni tanıyor olsanız bile. Önce gönderen kişiden onay alın.

Bir web sayfasının güvenli olduğuna dair işaretlere bakın

Hassas bilgiler girmeden önce şu kanıtlara bakın:

  1. Site, Internet’te aktarılırken verileri karışık şifreleyen bir güvenlik önlemi olan şifrelemeyi kullanmaktadır. Bir sitenin şifreli olduğunun göstergesi arasında, web adresinin https (“s” güvenli anlamına gelmektedir) ile başlamasını ve yanında da kapalı bir kilit resmi olmasını gösterebiliriz. (Kilit bazen pencerenin sağ alt köşesinde de olabilir.)


  1. Sahte değil, doğru web sitesindesiniz - örneğin, bankanızın web sitesi. Internet Explorer kullanıyorsanız, güvenilirliğin bir işareti, yukarıda gösterilen bir yeşil adres çubuğudur.

Kimlik avı filtresi kullanın

Şüpheli web siteleri hakkında sizi uyaran ve rapor edilmiş kimlik avı sitelerine ziyaretleri engelleyen bir filtre bulun. Örneğin, SmartScreen’i deneyin. Bu filtre Internet Explorer 8’de bulunur.

Potansiyel sahtekarlığı tespite yardımcı olun

Amerika Birleşik Devletleri’nde, ABD’nin en büyük üç kredi bürosundan (Experian, Equifax ve TransUnion) birinden her yıl ücretsiz olarak bir adet kredi raporu alma hakkınız bulunmaktadır. Şu adresten bu raporları alabilirsiniz: AnnualCreditReport.com.

 Kaynak :Microsoft

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder