15 Aralık 2011 Perşembe

E-posta ve web dolandırıcılıkları: Kendinizi korumaya yardımcı olma yöntemleri

        
            E-posta okurken veya Internet’te sörf yaparken kişisel bilgilerinizi ( kimlik hırsızlığı ), paranızı veya her ikisini birden çalmaya çalışan dolandırıcılıklara dikkat etmelisiniz. Bu dolandırıcılıkların birçoğu bilgilerinizi “avlamaya” çalıştıklarından “kimlik avı dolandırıcılıkları” olarak bilinir.
Bu Sayfada
  • Kimlik avı dolandırıcılıkları nasıl anlaşılır
  • Dolandırıcılıklar nasıl rapor edilir
  • Bir dolandırıcılığın kurbanı olduğunuzu düşünüyorsanız ne yapmalısınız
  • Dolandırıcılıklardan kaçınmanıza yardımcı olacak araçlar
Dolandırıcılıklar şunları içerir:
  • Alarm veren iletiler ve hesap kapatma tehditleri.
  • Çok az çaba harcayarak veya hiç çaba harcamayarak para verme vaatleri.
  • Gerçek olamayacak kadar iyi olan teklifler.
  • Haberlerde bir doğal afetin yaşandığının belirtilmesinin ardından bir hayır örgütüne bağış talepleri.
  • Kötü bir gramer ve imla hataları.
Daha fazla bilgi için bkz: Kimlik avı yapan e-postaları ve bağlantıları nasıl tanırsınız .

Popüler dolandırıcılıklar

Haberdar olmanız gereken popüler dolandırıcılıklardan bazıları şunlardır:
Microsoft’un adını veya diğer iyi bilinen şirketlerin adlarını kullanan dolandırıcılıklar. Bu dolandırıcılıklar, Microsoft’un adını kullanan sahte e-posta iletilerini veya web sitelerini içerir. E-posta mesajı, bir Microsoft yarışması kazandığınızı, Microsoft’un oturum açma bilgilerinize veya parolanıza ihtiyacı olduğunu veya bilgisayarınız konusunda yardımcı olmak üzere bir Microsoft temsilcisinin sizinle irtibata geçmekte olduğunu iddia edebilirler. (Bu sahte teknik destek dolandırıcılıkları genelde telefonla yapılır .)
Piyango dolandırıcılıkları. Microsoft piyangosunu veya çekilişlerini kazandığınızı iddia eden iletiler alabilirsiniz. Bu iletiler hatta bir Microsoft yöneticisinden geliyormuş gibi de görünebilir. Microsoft Piyangosu diye bir şey yok. Bu iletiyi silin. Daha fazla bilgi için bkz: Microsoft Piyangosu Dolandırıcılığı nedir?
Sahte güvenlik yazılımı dolandırıcılıkları. "Korkutma amaçlı yazılımlar" olarak da bilinen sahte güvenlik yazılımları, güvenlik açısından yararlı gibi görünen, ancak sınırlı veya sıfır güvenlik sağlayan, hatalı veya aldatıcı uyarılar üreten veya sizleri sahte işlemlere katılmanız için kandırmaya çalışan yazılımlardır. Bu dolandırıcılıklar, bir e-postada, çevrimiçi reklamlarda, sosyal ağ sitenizde, arama motoru sonuçlarında veya hatta bilgisayarınızda açılan pencereler halinde karşınıza çıkabilir ve işletim sisteminizin bir parçası gibi görünebilirler, ama değillerdir. 

Dolandırıcılık nasıl rapor edilir

Şüphelenilen bir dolandırıcılığı rapor etmek için Microsoft araçlarını kullanabilirsiniz.
  • Internet Explorer. Şüpheli bir sitedeyseniz, Internet Explorer 8’deki Güvenlik düğmesini veya menüsünü tıklatın ve SmartScreen Filtresi’ni seçin . Ardından Güvenli Olmayan Web Sitesini Bildir’i ve web sitesini rapor etmek için görüntülenen web sayfasını kullanın.
  • Hotmail. Kişisel bilgilerinizi isteyen şüpheli bir e-posta iletisi aldıysanız Hotmail gelen kutunuzdaki iletinin yanında bulunan onay kutusunu tıklatın. İşaretle öğesini tıklatın ve ardından Kimlik avı dolandırıcılığı seçeneğinin üzerine gelerek tıklatın. .
  • Microsoft Office Outlook. Şüpheli e-posta iletisini yeni bir e-posta iletisine ekleyin ve reportphishing@antiphishing.org adresine gönderin. .
Ayrıca Microsoft Office Outlook için Microsoft Önemsiz E-posta Raporlama Eklentisini de indirebilirsiniz .

Bir dolandırıcılığın kurbanı olduğunuzu düşünüyorsanız ne yapmalısınız

Bir kimlik avı dolandırıcılığına kişisel veya finansal bilgilerinizi vererek yanıt verdiğinizden şüphe duyuyorsanız her tür hasarı en aza indirmek için şu adımları atın.
  • Tehlikeye düştüğüne inandığınız tüm çevrimiçi hesaplarınızdaki parolaları veya PIN’leri değiştirin.
  • Kredi raporlarınıza sahtekarlık uyarısı ekleyin. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız bankanıza veya finans danışmanınıza danışın.
  • Doğrudan banka ile veya çevrimiçi tüccar ile irtibat kurun. Sahte e-posta iletisindeki bağlantıyı takip etmeyin.
  • Sahtekarlık neticesinde erişildiğini veya açıldığını bildiğiniz herhangi bir hesap varsa, bu hesapları kapatın.
  • Açıklanmamış ücretler veya başlatmadığınız sorgular için banka ve kredi kartı ekstrelerinizi düzenli olarak aylık kontrol edin.

Dolandırıcılıklardan kaçınmanıza yardımcı olacak araçlar

Microsoft, web’de dolaşırken veya e-postanızı okurken kimlik avı dolandırıcılıklarından kaçınmanıza yardımcı olacak çeşitli araçlar sunmaktadır.
  • Windows Internet Explorer. Internet Explorer 8’de bir web sitesinin gerçek kimliğini belirlemeyi kolaylaştırmak için adres çubuğundaki etki alanı adı siyah yazıyla belirtilir ve adresin geri kalanı da gri renkte görünür.
    Sahte web adreslerini belirleyin
    SmartScreen Filtresi’ni seçin Internet Explorer’da dolaşırken, potansiyel olarak güvenilir olmayan web siteleri hakkında size uyarılarda bulunulur. 

Kaynak :Microsoft

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder