27 Kasım 2011 Pazar

Çocuklara çevrimiçi güvenliğin temellerini öğretin

Ebeveynseniz, çocuklarınıza bazı temel kuralları öğreterek çocuklarınızın interneti güvenli bir şekilde kullanmalarına yardımcı olabilirsiniz. Ebeveynlerin, çocuklarının öğrenmelerine yardımcı olabilecekleri birkaç temel ders.
  • Çocukları parolalarını gizli tutmaya teşvik edin
    Çocuklar okul, oyun web siteleri, fotoğraf yayınlama, alışveriş ve daha fazlası için çevrimiçi kullanıcı adları ve parolalar oluştururlar.
    Teen Angels / Wired Safety .org tarafından yapılan bir araştırmaya göre 8-9 yaşlarındaki çocukların yüzde 75’i parolalarını başkalarıyla paylaşıyor ve 7-12. sınıfa giden kızların yüzde 66’sı parolalarını başkalarıyla paylaştıklarını söylüyor.
    İnternet güvenliğinin ilk kuralı: parolalarınızı gizli tutun. Çocuklarınızı parolalarını, korudukları diğer bilgiler kadar özenle korumaları konusunda teşvik edin.
    Çocukların bilmeleri ve uymaları gereken bazı kurallar.
    • Parolalarınızı başkalarına vermeyin. Parolalarınızı arkadaşlarınızdan bile saklayın.
    • Kayıtlı parolalarınızı koruyun. Kaydettiğiniz veya yazdığınız parolaları nerede sakladığınıza dikkat edin. Parolalarınızı sırt çantanızda veya cüzdanınızda saklamayın. Parolalarınızın kayıtlarını, parolalarınızın koruduğu bilgileri bırakmayacağınız herhangi bir yerde bırakmayın. Parolalarınızı bilgisayarınızdaki bir dosyada saklamayın. Suçluların ilk baktığı yer orasıdır.
    • Parolanızı asla e-posta yoluyla veya e-posta isteğine yanıt olarak vermeyin. Parolanızı isteyen veya parolanızı doğrulamak üzere bir web sitesine gitmenizi isteyen e-posta mesajları kimlik avı dolandırıcılığı denen bir tür dolandırıcılık olabilir.
      Buna her zaman ziyaret ediyor olabileceğiniz güvenilen sitelerden gelen talepler de dahildir. Dolandırıcılar genellikle gerçek sitelerden alınan logolara ve dile sahip sahte e-posta iletileri oluştururlar.              
    • Denetimi sizde olmayan bilgisayarlarda parolanızı girmeyin. İnternette anonim şekilde gezinmek dışındaki herhangi bir amaçla okulunuzdaki, kütüphanedeki, internet cafelerdeki veya bilgisayar laboratuarlarındaki ortak kullanılan bilgisayarları kullanmayın.
      Bu bilgisayarları kullanıcı adı ve parola gerektiren herhangi bir hesap için kullanmayın. Suçlular çok az para karşılığında tuş vuruşu kaydetme aygıtları satın alabilirler ve bunları kurmaları yalnızca birkaç dakikalarını alır. Bu aygıtlarla, kötü amaçlı kullanıcılar internet üzerinden bir bilgisayara girilen bilgileri toplayabilirler.                
  • Çocuklarınızın sosyal ağı güvenli bir şekilde kullanmalarına yardım edin
    Çocuklarınız Webkinz veya Club Penguin gibi çocuklara yönelik tasarlanmış olan sosyal web siteleri veya Windows Live Spaces, YouTube, MySpace, Flickr, Twitter, Facebook ve diğerleri gibi yetişkinlere yönelik tasarlanmış olan sosyal web siteleri kullanıyor olabilirler.
    Çocuklar sosyal ağları dünyanın öbür yanında yaşıyor olabilecek olan diğerleriyle ve her gün okulda gördükleri yaşıtlarıyla irtibat kurmak için kullanırlar.
    Çocuklar, bu sosyal ağ sitelerinin çoğunun internet erişimi olan herhangi birisi tarafından görülebileceğini anlamalıdırlar. Sonuç olarak, yayınladıkları bir takım bilgiler çocukları kimlik avı dolandırıcılıkları , siber zorbalık ve internet avcılarına karşı savunmasız hale getirebilir. Çocukların sosyal ağ sitelerini güvenli bir şekilde kullanmalarına yardımcı olacak birkaç yol.
    • Çocuklarınızla deneyimleri hakkında konuşun. Çocuklarınızı, internette karşılaştıkları herhangi bir şeyin kendilerini tedirgin, rahatsız veya tehdit altında hissetmelerine yol açması halinde size söylemeleri yolunda teşvik edin. Sakin olun ve çocuklarınıza bu konuyu size bildirmelerinin doğru olduğunu hatırlatın. Çocuklarınızın durumu olumlu bir şekilde çözmelerine yardımcı olmak için kendileriyle birlikte çalışacağınızı bilmelerini sağlayın.
    • İnternet kuralları belirleyin. Çocuklarınız kendi başlarına internet kullanmaya başlar başlamaz internet kullanımı için kurallar belirleyin. Bu kurallar çocuklarınızın sosyal ağ sitelerini kullanıp kullanamayacaklarını ve nasıl kullanabileceklerini belirlemelidir.                
    • Çocuklarınızın yaş sınırlarına uymalarını sağlayın. Sosyal web sitelerine kayıt için tavsiye edilen yaş genellikle 13 ve üzeridir. Çocuklarınız tavsiye edilen yaşın altındaysa, bu siteleri kullanmalarına izin vermeyin. Yaşı tutmayan çocuğunuzun kaydolmasını önlemek için yalnızca bizzat bu sitelere güvenmemeniz gerektiğini hatırlamanız önemlidir.
    • Kendinizi eğitin. Çocuğunuzun kullanmayı planladığı siteleri değerlendirin ve hem çocuğunuzun, hem de sizin gizlilik ilkesini ve kullanım kurallarını anladığınızdan emin olun. Sitenin insanların yayınladıkları içerikleri izleyip izlemediğini öğrenin. Ayrıca, çocuğunuzun sayfasını düzenli olarak gözden geçirin.
    • Çocuğunuza, yalnızca çevrimiçi iletişim kurmuş olduğu kimseyle asla yüz yüze tanışmamasını öğretin. Çocuklar yalnızca çevrimiçi iletişim kurmuş oldukları yabancılarla yüz yüze tanıştıklarında büyük bir tehlike altına girerler. Çocuğunuza yalnızca yabancılarla konuşmamasını söylemek yeterli olmayabilir çünkü çocuğunuz çevrimiçi "tanıştığı" birini yabancı olarak düşünmeyebilir. 
    • Çocuklarınızı halihazırda tanıyor oldukları insanlarla iletişim kurmaya teşvik edin. Bu siteleri yüz yüze tanışmadıkları insanlarla değil, kendi arkadaşlarıyla iletişim kurmak için kullanmaları konusunda onları teşvik ederek, çocuklarınızın korunmasına yardımcı olabilirsiniz.
    • Çocuklarınızın tam adlarını kullanmadıklarından emin olun. Çocuklarınıza uygunsuz ilgi çekecek bir rumuz değil, yalnızca ilk adlarını veya rumuzlarını kullanmalarını öğretin. Ayrıca, çocuklarınızın arkadaşlarının tam adlarını yazmalarına da izin vermeyin.
    • Çocuğunuzun profilinde kişisel olarak tanınmasına neden olabilecek bilgilere karşı dikkatli olun. Çoğu web sitesi, çocukların belli bir okula giden herkesi içeren ortak gruplara katılmasına izin vermektedir.
      Çocuğunuz okul maskotu, iş yeri veya yaşadığı şehrin ismi gibi kimliğinin belirlenmesinde kullanılabilecek bilgileri veriyorsa çok dikkatli olun. Çok fazla bilgi çocuklarınızı siber zorbalığa, internet avcılarına, internet dolandırıcılığına veya kimlik hırsızlığına karşı savunmasız bırakabilir.                
    • Çok fazla ortak kullanıma açık olmayan bir site kullanmayı düşünebilirsiniz. Bazı web siteleri, sitenizi parolayla korumanıza veya görebilenleri yalnızca çocuğunuzun tanıdığı kişilerle sınırlamanıza yardımcı olacak diğer yöntemleri kullanmanıza izin verirler. Örneğin Windows Live Spaces ile, İnternetteki herhangi birinden sadece sizin seçtiğiniz kişilere kadar uzanan bir çerçevede, sitenizi kimlerin görüntüleyebileceğine dair izinlerin ayarlarını yapabilirsiniz.
    • Fotoğraflarda yer alan ayrıntılar konusunda akıllı davranın. Çocuklarınıza fotoğraflarda yer alan ayrıntıların birçok kişisel bilgiyi ortaya koyabileceğini anlatın. Çocuklarınızı kendilerinin veya arkadaşlarının sokak tabelaları, araba plakaları veya kazaklarındaki okul adı gibi açıkça tanınabilen ayrıntılar içeren fotoğraflarını yayınlamamaları konusunda teşvik edin.
    • Çocuklarınızı duygularını yabancılara açmamaları konusunda uyarın. Çocuklarınızı zaten çevrimiçi yabancılarla doğrudan iletişim kurmamaları için teşvik etmişsinizdir. Ancak, çocuklar sosyal web sitelerini sıklıkla güçlü duygularını ifade eden günlükler ve şiirler yazmak için kullanmaktadırlar.
      Çocuklarınıza internet erişimi olan herhangi birinin yazdıklarını okuyabileceğini ve avcıların sıklıkla duygusal olarak hassas çocukları aradığını açıklayın.
    • Çocuğunuza siber zorbalık hakkında bilgi verin. Çocuğunuz sosyal web sitelerini kullanabilecek yaşa gelir gelmez, onlarla şu konuda konuşun: siber zorbalık 'den edinin. Çocuklarınıza, siber zorbalığa maruz kaldıklarını düşünmeleri halinde bunu derhal ebeveynlerine, bir öğretmene veya güvendikleri başka bir yetişkine söylemeleri gerektiğini anlatın. Çocuklarınıza, diğer insanlara yüz yüze nasıl davranıyorlarsa çevrimiçi olarak da öyle davranmaları gerektiğini söylemeniz de çok önemlidir. Çocuklarınızdan, kendilerine nasıl davranılmasını istiyorlarsa başkalarına da öyle davranmalarını isteyin.
    • Çocuğunuzun sayfasının kaldırılması. Çocuğunuz güvenliğinin korunmasına yardımcı olmak üzere koyduğunuz kurallara uymayı reddederse ve çocuklarınızın davranışlarını değiştirmeye çalıştıysanız, çocuğunuzun kullandığı sosyal web sitesiyle irtibata geçip söz konusu sayfayı kaldırmalarını isteyebilirsiniz. Ayrıca ebeveyn denetiminin yerini almayacak şekilde bir tamamlayıcı olarak internet filtreleme araçlarını da araştırabilirsiniz               
                              
  • Çocuklarınız blog tutuyorlarsa, çok fazla şey ifşa etmemelerini sağlayın
    "Web günlüğü" ifadesinin kısaltması olan blog tutma uygulaması, özellikle bazen ebeveynlerinin veya velilerinin bilgisi dışında blog tutan gençler arasında hızla yayıldı.
    Sosyal ağ, çoğu gencin tercih ettiği çevrimiçi bir uğraş olarak blog tutmanın önüne geçmiş bulunsa da birçok çocuk hala sosyal ağ web sitelerinde blog tutmaktadır. Yapılan en son araştırmalar, günümüzde blogların yarısını ilk gençlik çağındaki kişilerin yazdığını, bunların üçte ikisinin yaşını belirttiğini, beşte üçünün bulunduğu yeri ve iletişim bilgilerini açıkladığını ve beşte birinin tam adını açıkladığını göstermektedir. Ayrıntılı kişisel bilgi paylaşmanın riskleri vardır.
    Blog tutmanın yazma ve iletişim becerilerini geliştirmek gibi olası faydaları olsa da, çocuklarınızı önceden internet ve blog tutma hakkında eğitmeniz önemlidir –araba kullanmaya başlamadan önce sürücü kursunu bitirmek gibi. Aşağıda başlamak için birkaç öneri verilmektedir:
    • Çevrimiçi kullanım için çocuklarınızla birlikte kurallar belirleyin ve bu konuda özenli olun.
    • Çocuklarınızın yayınlamayı düşündüğü içeriği yayınlanmadan önce görün. Okul maskotu veya oturduğunuz semtte çekilmiş bir fotoğraf gibi zararsız görünen bilgiler, bir araya getirilerek blog yazarının nerede oturduğunu öğrenmek için kullanılabilir.
    • Kendinize bu içeriği tanımadığınız birine gösterme konusunda rahat olup olmadığınızı sorun (ve çocuklarınızdan da bunu yapmalarını isteyin). Çekinceleriniz varsa, söz konusu içeriği yayınlanacak içerikten çıkarmalarını isteyin.
    • Blog oluşturma hizmetini inceleyin ve özel, parolayla korunan bloglar sunup sunmadığını öğrenin.
    • Çocuğunuza ait blogun web adresini kaydedin ve blogu düzenli olarak inceleyin.
    • Çocuklarınızın özeneceği olumlu örnekler bulmak için diğer blogları inceleyin.
  • Çevrimiçi sahtekarlıklara karşı dikkatli olun
    Federal Ticaret Komisyonu kayıtlarına göre, kimlik hırsızlığına maruz kalan kişilerin yüzde 31’ini gençler oluşturuyor. Gençler, iyi kredi derecelendirmeleri ve az borçları olduğundan ve kişisel bilgileri gizli tutma konusunda yetişkinlere nazaran daha az bilgili olduklarından ötürü hedef olarak çekicidirler.
    Çocuklarınızın akıllı tüketiciler olmak ve çevrimiçi sahtekarlıktan kaçınmak için bilmeleri gereken bir takım bilgiler
    • Asla kişisel bilgilerinizi paylaşmayın. Sohbet ettiğiniz kişinin kimliğinden tam olarak emin değilseniz, bir anlık iletide (IM) veya bir sohbet odasında tam adınız veya yaşadığınız yer gibi kişisel bilgilerinizi vermeyin.
    • Ortak bilgisayarlarda oturumu kapatın. Kütüphanede veya internet cafede bilgisayar kullanıyorsanız, bilgisayardan ayrılmadan önce oturumu tamamen kapatın. Bu bilgisayarlarda hangi yazılımların kurulu olduğunu, bu yazılımların neler yaptığını bilmiyorsunuz ve bu bilgisayarlarda tuş vuruşu izleme yazılımı kurulu olabilir.
    • Güvenli parolalar oluşturun ve gizli tutun. Daha fazla bilgi için yukarıda yer alan madde 1’e bakınız.
    • Yalnızca güvenli siteleri kullanın. Çocuklarınız web üzerinden alışveriş yapıyorlarsa, mali bilgilerini girdikleri sitelerin URL’lerinin https:// ile başladığından ve sağ alt köşede sarı bir kilit işareti veya yeşil bir adres çubuğu barındırdığından emin olmaları gerekir. Sitenin güvenlik sertifikasını kontrol etmek için simgeye veya adres çubuğuna tıklatabilirler.
    • Sahtekarlıkları tanıyın ve bildirin. Çocuklarınıza kimlik sahtekarlığına dair uyarı işaretlerini öğretin: önceden onaylanmış kredi kartı teklifleri, tahsilat kuruluşlarından gelen aramalar veya bilinmeyen mali tablolar. Çocuğunuzun kimlik sahtekarlığından şüphelenmesi halinde, zararı sınırlamak için derhal harekete geçin. Kredi kartı şirketiyle, bankalarla, tüm kredi raporlama kuruluşlarıyla ve polisle irtibata geçin. Sahtekarlık barındıran tüm hesapları kapayın ve çocuklarınıza tüm çevrimiçi hesaplarının parolalarını değiştirmelerini söyleyin. Yaptığınız her şeyin kayıtlarını tutun.
Kaynak:microsoft.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder